Webáruházunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Elfogadom
Termékek Menü
0

A legjobb forralt bor receptek

A legjobb forralt bor receptek

Hűvösebb napokat élünk, hamar be is sötétedik, így igazán lélekmelengető tud lenni az otthon is gyorsan elkészíthető forralt bor. Egy forró fürdő után, meleg takaró alá bújva, egyedül vagy párosan...  De milyen is az igazán jó forralt bor, miből készül? 

Juhász Gyula borszakértő felhívja a figyelmet arra, hogy bár sokan gondolják, hogy a rossz minőségű borból lehet igazán jó forralt bort készíteni, de ez csak abból a szempontból állja meg a helyét, hogy a rossz bort forralva és fűszerekkel ízesítve inkább meg lehet inni, mint eredeti formában. Mi tehát borkedvelőként a forralt bor készítésénél is maradjunk a jó minőségű boroknál. 

Alapvetően fehér borból készül az alap forraltbor, de ízlésünknek megfelelően természetesen választhatunk vörös bort is. De almaborból és almasörből, sőt sima sörből is készülhet ez a finom fűszeres ital. És hogy milyen fűszert válasszunk, szintén ízlésünkre van bízva. Az alap a fahéj, szegfüszeg, citrom és édesítőként méz vagy cukor. Ezen kívül mehet bele bogyós gyümölcs, gyümölcslé, vanília, karadom, rum, narancs leve és husa. Tehát tényleg csak rajtunk múlik, milyen ízzel melegítjük fel testünket-lelkünket. Higításhoz lehet gyümölcsleveket, szőlőlét vagy akár teát is használni, illetve ez az alapja az alkoholmentes forralt "bornak" is. Aki az alkohol ízét jobban szeretné érezni, erősebb édes szeszekkel is dúsítsák az ízélményt. 

Az elkészítés technikájánal annyit érdemes megjegyeznünk, hogy nem szabad túlforralni a bort, tehát főzni kell, mert ha forr, akkor az alkohollal együtt a távoznak az aromák is. 

Ha hidegen szeretnénk inni, vagy annyit készítettünk, hogy másnapra is marad, a fűszereket vegyük ki belőle és úgy tegyük hűtőbe. 

Klasszikus forralt bor: 

Hozzávalók: 1 liter borhoz 8 deka cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg és fél citrom

Elkészítés: A bort a fűszerekkel felfőzzük és a végén belekarikázzuk a citromot. 

És akkor nézzünk néhány különleges receptet is:

Bátrak forralt bora:

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál Erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili)

Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.

ForróBor:

Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamommag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum. 

Elkészítés: a narancsot és a citromot megmosod és vékony szeletekre vágod. A bort nagy lábasba öntöd, majd beleteszed a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot, és felhevíted. A felforralt borhoz öntöd a rumot, majd flambírozod (azaz meggyújtod). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozhatod.

Gyömbéres - gyümölcsös forralt bor:

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 1 narancs, 3 szegfűszeg, 2 darabka fahéj, 1 kiskanál reszelt gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva, meggy), 15 dkg kockacukor, 1 kis pohárka rum

Elkészítés: A narancsot meghámozzuk (a fehér belsejét kikaparjuk!), kis darabka héjat félreteszünk, majd a gyümölcshúst vékony karikákra vágjuk. A fűszereket és a félretett narancshéjat sűrű vászondarabkába kötjük, és benedvesítjük. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket megmossuk. A bort zománcozott vagy rozsdamentes lábasba öntjük, hozzáadjuk a kockacukrot és a fűszereket. Lassú tűzön felforraljuk, míg a tetején fehér hab keletkezik (a habot kanállal leszedjük). Hozzáöntjük a rumot, beletesszük az aszalt gyümölcsöt, a mazsolát, jól összekeverjük és meleg helyen állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek (kb. 20 perc). Eltávolítjuk a fűszeres csomagocskát, a poharak aljára egy-egy szelet narancsot teszünk, és ráöntjük az aszalt gyümölcsös forró italt.

Kellemes estét Nektek! 

 

Forrás: lovaszvin.hu, kiskegyed.hu, otvenentul.hu 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Gastro